За реализиране на съвременен учебен процес  ​Катедрата по български език, литература и изкуство извършва обучение  в зали, оборудвани с мултимедийни проектори и компютри, а също и с интерактивни дъски.

        Обучението по различните видове изкуство на студентите от педагогическите специалности се извършва от Катедрата в Корпус № 12 на Русенския университет.

         За нуждите на учебния процес по музика Катедрата разполага със специална  учебна зала в Корпус № 12, която е оборудвана с две пиана, нотна дъска и тематични постери. Осен това се ползват и  два синтезатора, комплект детски музикални инструменти, микрофон и звукова карта, които се използват активно от студентите.

          Оборудвана е специална зала за обучение по Изобразително изкуство и Домашен бит и техника в Корпус № 12. На разположение в учебната зала са два типа стативи за рисуване – хоризонтални (стативи-маси) и вертикални (триножници), печатарска преса за някои видове графични техники, електрическо грънчарско колело, всякакви необходими инструменти за осъществяване на традиционни и алтернативни изящни и приложни техники, като например: пистолети за горещ силикон, пирографи, инструменти за линогравюра, гилотина, машина за нарязване на тънки ленти хартия и др.

          За обучението по Куклено-театрално изкуство Катедрата разполага с много кукли, параван и различни декори, които помагат на студентите да усетят магията на кукления театър.